Hlavní obsah

KLDR nebude jadernou mocností, vzkázal šéf diplomacie USA Kerry

Novinky, rei
Soul
Aktualizováno

Severní Korea nebude přijata za jadernou mocnost, prohlásil v pátek šéf americké diplomacie John Kerry při návštěvě Jižní Koreje. Doplnil, že USA chtějí, aby se Severokorejci svého jaderného programu vzdali a vrátili se k jednacímu stolu k vážně míněným rozhovorům.

Foto: ČTK/AP

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

„Severní Korea nebude akceptována jako jaderná mocnost,“ varoval Kerry. Severokorejského vůdce pak vyzval k návratu k jednacímu stolu.

„Je na Kim Čong-unovi, pro co se rozhodne. Kim musí chápat, a on to zřejmě chápe, jaký by byl výsledek,“ dodal Kerry na dotaz, jak se USA staví k možná připravovanému testu severokorejské rakety středního doletu. Ministr také poznamenal, že by to byl další „zbytečný, nešťastný a nechtěný příspěvek k už tak nestabilní a potenciálně nebezpečné situaci“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Už žádné hry, vzkázal do Pchjongjangu

Takové „ignorování vůle celého mezinárodního společenství“ by podle Kerryho jasně ukázalo na toho, kdo provokuje. „Pokud se Kim rozhodne odpálit raketu, bude to velká chyba, která zhorší situaci jeho země a lidu, který, upřímně řečeno, nezbytně potřebuje jídlo, a ne odpal rakety,“ řekl Kerry.

Severokorejského vůdce vyzval k vážně míněným jednáním, jejichž podmínkou je zastavení jaderného programu. „Jednoduše musí být připraveni dostát mezinárodním standardům a rozhovory mohou začít. Musely by ale být opravdu vážně myšleny – žádné hry na kočku myš, které se po letech pořád opakují,“ pronesl Kerry a nastínil lepší budoucnost v podobě sjednoceného Korejského poloostrova bez jaderných zbraní.

Kerry odlétá z Jižní Koreje na návštěvu Číny, která podle něj může více než kdokoli jiný přispět k nastolení klidu v regionu. S čínskými představiteli bude šéf diplomacie USA jednat v sobotu.

Jadernou odvetou pohrozili i Japonsku

Na Korejském poloostrově eskaluje napětí po únorovém jaderném testu KLDR, v pořadí třetím. Jižní Korea a USA odpověděly armádním cvičením a Američané v OSN iniciovali zpřísnění sankcí vůči severokorejskému režimu. Pchjongjang pak vypověděl příměří s Jihem, uzavřel společnou průmyslovou zónu a pohrozil jaderným útokem. V posledních dnech přemisťuje rakety středního doletu Musudan a experti soudí, že se je chystá otestovat.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

KLDR v pátek také pohrozila Japonsku jadernou odvetou, jestliže se do případného konfliktu na poloostrově zapojí. Japonsko se nechalo slyšet, že je připraveno reagovat na „jakýkoli typ scénáře“.

Reklama

Související články

KLDR vyzvala cizince, aby opustili Jižní Koreu

Komunistická Severní Korea vyzvala v úterý cizince v Jižní Koreji, aby se pro případ války přichystali k evakuaci ze země. Informovala o tom severokorejská...

KLDR může vypálit raketu kdykoli, potvrdil Soul

Jižní Korea ve středu potvrdila, že severokorejská balistická raketa Musudan přepravená minulý týden na východní pobřeží země, může být vypálena kdykoli. Řekl...

Výběr článků

Načítám