Hlavní obsah

Třináct dětí zemřelo při požáru barmské školy, mohla být zapálena

Rangún

Třináct dětí zemřelo v úterý při požáru islámské náboženské školy v bývalém hlavním městě Barmy Rangúnu. I když se původně uvádělo, že požár způsobil zkrat nebo přehřátí transformátoru, sílí obavy, že škola mohla být zapálena. Barmou cloumá sektářské násilí, buddhisté vypalují mešity a muslimské obchody.

Foto: Reuters

Rodinní příslušníci doprovází v pohřebním voze těla uhořelých dětí.

Článek

"Uhasili jsme požár, ale původní příčinu stále neznáme. Koluje tu kolem toho spousta zvěstí," řekl zástupce hasičů Myin Aun.

Všechny oběti požáru, který propukl v 02:40, se udusily. V internátu školy nedaleko mešity v multietnické rangúnské čtvrti spalo asi 70 osob, většinou chlapců ve věku 13 a 14 let. Podle svědků k vysokému počtu obětí přispělo i to, že dveře ubytovny byly zamčené a nemohli vyskákat z oken, v nichž jsou železné mříže.

Jako příčinu požáru uvedli místní hasiči zkrat či přehřátí transformátoru, ale později oficiální činitelé prohlásili, že případ stále vyšetřují, napsala agentura Reuters. Místní muslimové, kteří v převážně buddhistické Barmě tvoří menšinu, jsou ale vůči tvrzení hasičů podezíraví.

Nedávná vlna násilí mezi muslimy a buddhisty si v březnu vyžádala 43 obětí. Dalších více než 12 000 lidí opustilo ze strachu své domovy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám