Hlavní obsah

První dáma Číny zpívala vojákům po masakru na náměstí Nebeského klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nynější první dáma Pcheng Li-jüan Číny v roce 1989 po masakru protivládních aktivistů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu zpívala vojákům. Dokazuje to fotografie. Upozornil na to britský list The Independent.

Foto: ČTK/AP

Snímek zachycující Pcheng Li-jüan, jak zpívá vojákům v roce 1989 na náměstí Nebeského klidu.

Článek

Pcheng Li-jüan, která byla v minulosti populární zpěvačkou, je na snímku oblečená v armádní uniformě. Vlasy stažené do culíku jí vlají ve větru, zatímco pěje před vojáky vyzbrojenými puškami, kteří se údajně podíleli na potlačení protivládních protestů v centru čínské metropole.

Čínské bezpečnostní síly 4. června 1989 při zásahu proti demonstrantům zabily stovky lidí a stovky dalších uvěznily. Čína považuje demonstrace z roku 1989 za "kontrarevoluční povstání" a nadále odmítá přijmout za události odpovědnost a odškodnit oběti.

Fotografie Pcheng Li-jüan z roku 1989 rovněž kontrastuje se zdrženlivým vystupováním, kterým se tato dáma prezentuje od nástupu svého manžela do čela Komunistické strany Číny koncem loňského roku. Podle aktivistů bojujících za lidská práva snímek dokazuje, že ať se komunističtí vůdci sebevíc snaží představovat v lepším světle, "je to pořád stejná strana", napsal The Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám