Hlavní obsah

Uprchlické tábory v Somálsku jsou vězením, kde hromadně znásilňují ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Uprchlické tábory v Somálsku jsou natolik výnosné pro jejich správce, že běžence odmítají pustit. Navíc odčerpávají část mezinárodní pomoci a ženy v táborech hromadně znásilňují. Uvedla to ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HWR).

Foto: Ismail Taxta, Reuters

Ženy v táboře v somálské metropoli Mogadišu

Článek

Zpráva nazvaná Rukojmí strážců bran se zabývá situací tisíců běženců, kteří utekli ze svých domovů před hladem a boji s islamistickými radikály.

Dokument HWR uvádí, že sexuální zneužívání žen je v táborech běžné. Obětí se stala i 23letá Kuman, která řekla, že byla v devátém měsíci, když ji znásilnili tři muži v armádních uniformách. Další ženu po hromadném znásilnění postřelili, takže jí museli amputovat nohu. Většina obětí znásilnění ale nic nehlásí ze strachu, aby nebyly bity nebo zavřeny.

V táborech je podle zprávy HWR také rozšířené etnické a klanové násilí.

„Naše zjištění ukazují, že lidé v těchto táborech jsou v zásadě drženi v táborech jako zajatci,“ uvedl britský ředitel HRW David Mepham. „Neumožňují jim odejít. Strážci bran, kteří řídí tábory, jsou velmi násilní.“

Mepham také uvedl, že správci táborů, nechtějí nechat lidi odejít, protože se na jejich úkor obohacují: „Odčerpávají část mezinárodní pomoci, které je určena lidem v táborech, kteří jsou v mnoha případech ve vážné nouzi a strádají.“ Když lidé odejdou, sníží se objem pomoci proudící do tábora.

Zpráva se zaměřuje na osud lidí, kteří před hladomorem a boji utekli v roce 2011 do táborů kolem hlavního města Mogadiša. Situace se příliš nezměnila ani poté, co loni v září vznikla nová somálská vláda.

Reklama

Související články

Pirátských útoků je nejméně za pět let

Pirátství ve světě loni pokleslo na nejnižší úroveň za posledních pět let, a to zejména díky výrazně slabšímu řádění somálských pirátů. Podle agentury AP to ve...

Výběr článků

Načítám