Hlavní obsah

Nigerijští islamisté zveřejnili video se zabitými cizinci

Abuja

Na internetu se v pondělí objevilo video zachycující údajně sedm mrtvých cizinců, kteří byli uneseni ve státě Bači na severu země. Už dříve málo známá radikální islámská skupina Ansaru oznámila, že zabila Brita, Itala, Řeka a čtyři Libanonce, kteří byli zajati pří útoku na rozestavěný objekt 15. února.

Foto: ČTK/AP

Záběr obětí na videu islámských radikálů

Článek

Na videu nazvaném Zabití sedmi křesťanských rukojmí v Nigérii je vidět halda těl a u ní maskovaní muži s automatickými zbraněmi.

Britský ministr zahraničí William Hague už v sobotu sdělil, že unesený Brit Brendan Vaughan „byl nejspíš zabit svými únosci spolu s dalšími šesti cizinci“. „Je to neodpustitelný čin, čistá, chladnokrevná vražda, pro kterou neexistuje omluva,“ dodal ještě.

I Itálie si myslí, že její občan je po smrti a řecké ministerstvo zahraničí uvedlo: „Informace, které máme, ukazují, že řecký občan je po smrti.“ Italské ministerstvo zahraničí ještě dodalo, že nebyl podniknut žádný pokus rukojmí osvobodit, takže ze strany únosců jde o „slepé a barbarské násilí“.

Nigérie ale tvrzení Ansaru zpochybňuje. „Dokud to bude nepotvrzené, naší snahou bude zachránit je a zajistit jim bezpečnost,“ řekl nigerijský ministr vnitra Aba Moro.

Reklama

Výběr článků

Načítám