Hlavní obsah

Šéfy Kábulské banky odsoudili za zpronevěru, prezidentův bratr unikl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V Afghánistánu byli v úterý odsouzeni na pět let vězení bývalý ředitel Kábulské banky Chalílulláh Firúzí a její zakladatel a předseda Šerkan Farnúd. První byl usvědčen, že zpronevěřil 530 miliónů dolarů a druhý 278 miliónů. Největší banka v zemi se kvůli nim ocitla v roce 2010 na pokraji krachu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Bývalý ředitel Kábulské banky Hadží Chálilulláh Firúzi vypovídá před soudem.

Článek

Oba zpronevěřili peníze z mezinárodní podpory. Musejí škody uhradit. Svými činy ale podkopaly důvěru organizací snažících se pomoci Afghánistánu.

Soud shledal vinnými celkem 21 bankovních a vládních úředníků. Dva roky vězení dostal mimo jiné bývalý šéf Afghánské centrální banky Abdal Kádir Fitrat za zneužití moci veřejného činitele a za to, že vládu o nekalých praktikách v Kábulské bance neinformoval. Ten je ale mezi pěti odsouzenými, kteří jsou nezvěstní nebo v cizině. V roce 2011 odešel do USA , tvrdil, že jeho život je v ohrožení.

Jedná se o první rozsudky, které padly od skandálu kolem Kábulské banky, jenž propukl v roce 2010 a v němž do kapes přátel a příbuzných politické a finanční elity země zmizelo kolem 900 miliónů dolarů.

Prezidentův bratr souzen nebyl

Na seznamu 21 odsouzených se ale neobjevila jména z nejvyšších politických kruhů, která měla být též spojena s korupcí. Jde především o akcionáře Mahmúda Karzáího, což je jeden z bratrů prezidenta Hamída Karzáího, a bratra prvního viceprezidenta Hasína Fahíma.

Podle agentury Reuters unikli trestu kvůli rok starému prezidentskému výnosu, jenž zaručuje imunitu těm, kdo peníze vrátili. Mahmúd Karzáí údajně splatil vypůjčených 22 milionů a Hasín Fahím 18 milionů dolarů.

Zmizelé stamilióny

Audit nezávislé konzultantské firmy Kroll Associates koncem roku 2012 odhalil, že naprostá většina ilegálních půjček banky v hodnotě zhruba 900 milionů dolarů šla na konto pouhých 19 osob a společností. Půjčky si z vkladů brali akcionáři banky, přičemž se prakticky nečekalo, že budou tyto finanční prostředky někdy splaceny.

Zaměstnanci banky měli nařízeno padělat dokumenty a registrovat půjčky pod fiktivními jmény nebo pod jmény nemajetných uklízečů a řidičů. Vyšetřovatelé objevili mimo jiné 114 razítek falešných firem, které dodávaly padělaným dokumentům dojem legitimity.

Na výplatní pásce banky byla i desítka pilotů společnosti Pamir Airways, kteří měli evidentně za úkol pašovat obrovské sumy peněz v hotovosti ze země do Dubaje. Tam akcionáři prostředky investovali do nákupu luxusních nemovitostí.

Banka přitom měla za úkol vyplácet platy statisícům afghánských vojáků, policistů a vládních zaměstnanců z peněz mezinárodních dárců, včetně USA a Japonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám