Hlavní obsah

Somálský prezident nabídl amnestii pirátům, kteří pustí rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálský prezident Hassan Sheikh Mohamoud nabídl amnestii části pirátů, kteří propustí zadržovaná rukojmí. Zároveň pro námořní lupiče připravuje rekvalifikační kurzy, které jim umožní živit se zákonným způsobem.

Foto: Jason R. Zalasky, Reuters

Vzdávající se somálští piráti

Článek

Díky tomuto novému přístupu se podle agentury AFP již podařilo vyjednat prostřednictvím klanových vůdců a vesnických stařešinů na somálském pobřeží propuštění šesti zajatců. Nyní se vyjednává o osvobození dalších 24 osob a také dvou zadržovaných lodí, které byly přepadeny v Indickém oceánu.

"Musíme skoncovat s pirátstvím," podotkl prezident. Podle něj se ale amnestie vztahuje spíše na mladé řadové piráty, nikoli na jejich vůdce, na které vydal Interpol mezinárodní zatykač. Mladé lze prý snáze převychovat. K námořnímu lupičství se nechávají naverbovat z nedostatku jiných možností obživy.

Pirátství je pro Somálsko, které má jen slabou ústřední vládu opírající se o zahraniční síly, dlouholetým problémem. Podle různých odhadů zadržují tamější námořní lupiči v současnosti čtyři až sedm plavidel a také více než stovku rukojmích. Několik pirátů se už dostalo před soud, například v USA a v Evropě.

Reklama

Související články

Pirátských útoků je nejméně za pět let

Pirátství ve světě loni pokleslo na nejnižší úroveň za posledních pět let, a to zejména díky výrazně slabšímu řádění somálských pirátů. Podle agentury AP to ve...

Výběr článků

Načítám