Hlavní obsah

Afghánský prezident zakázal vojákům přivolávat na pomoc letadla NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské bezpečnostní síly si nebudou moci přivolat vzdušnou podporu. V sobotu to oznámil afghánský prezident Hámid Karzáí v reakci na noční nálet z počátku týdne. Bombardování přivolané vzdušné podpory si vyžádalo deset obětí z řad civilistů.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

„Vydám dekret, že žádné afghánské bezpečnostní síly za žádných okolností nebudou moci žádat, aby zahraniční letouny podnikly operaci proti našim domům a vesnicím,“ řekl Karzáí při projevu na afghánské Národní vojenské akademii v Kábulu.

Jde o další spor ohledně civilních obětí při vzdušných útocích sil NATO, které velmi vadí Afgháncům a prezidentovi Karzáímu. Při posledním případu v noci na středu zahynulo v provincii Kunar deset civilistů, včetně pěti dětí.

Guvernér Sajíd Fazululláh Vahídí řekl agentuře AFP, že byly zasaženy dva domy: "Pět dětí, čtyři ženy a jeden muž byli zabiti při útoku." Další čtyři děti byly podle guvernérových informací zraněny. Při náletu prý také zemřeli čtyři bojovníci radikálního hnutí Tálibán. [celá zpráva]

Nemožnost přivolat si v případě potřeby leteckou podporu  výrazně ztíží operační možnosti afghánských bezpečnostních sil, které se dostanou pod palbu Tálibánu.

Afghánské jednotky nyní podnikají devadesát procent operací proti vzbouřencům. Vzhledem ke stále omezeným silám afghánských bezpečnostních složek a komplikovanému hornatému terénu, je vzdušná podpora kruciální.

Mezinárodní síly ISAF pod velením NATO se k nařízení nevyjádří, dokud nebude vydáno dekretem. Ten má být zveřejněn v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám