Hlavní obsah

Raketa s americkou družicí spadla do oceánu

Moskva
Aktualizováno

Rusko-ukrajinská raketa s americkou telekomunikační družicí se zřítila do Tichého oceánu. Raketa v pátek startovala z plovoucí plošiny, podle agentury Interfax už po vzletu neletěla po správné dráze. Asi po 50 vteřinách letu došlo k vypnutí motoru, velitelská loď ani plovoucí kosmodrom nebyly poškozeny.

Foto: Reuters

Start rakety Zenit (Ilustrační foto)

Článek

Příčiny nehody má prozkoumat vyšetřovací komise. Ale už se objevily alternativní verze události. Prý k nehodě došlo až po více než dvou minutách letu, kdy po vyhoření prvního stupně snad selhal motor druhého stupně rakety.

Podle jiné verze k havárii mohly vést příliš vysoké vlny v okamžiku startu, s nimiž si neporadily ani stabilizátory startovací plošiny, a tak raketa odletěla nesprávným směrem.

Rakety Zenit-3SL využívá mezinárodní konsorcium Sea Launch vytvořené v roce 1995 americkou společností Boeing, ruskou firmou Energija, norskou Kvaerner a ukrajinskými firmami Južnoje a Južmašzavod.

Z plovoucí plošiny v Tichém oceánu již odstartovalo 34 raket, z toho tři loni. Nyní měla raketa vynést na oběžnou dráhu více než šestitunovou družici vyrobenou společností Boeing Satellit Systems.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám