Hlavní obsah

Teroristé hrozí dalšími útoky v Alžírsku

– Alžír

Islámští radikálové, kteří stojí za únosem desítek lidí v Alžírsku, oznámili, že plánují další podobné akce. Alžířany varovali, aby se drželi dál od provozů zahraničních společností. S odvoláním na mluvčího únosců to podle agentury Reuters uvedla mauritánská agentura ANI.

Foto: Reuters

Mochtár Belmochtár na nedatovaném záběru z videa

Článek

Ke středečnímu útoku, po kterém únosci zadržovali desítky lidí, včetně zahraničních dělníků [celá zpráva], se přihlásila Brigáda Chalída abú Abbáse a Prapor poznamenaných krví. Obě skupiny jsou propojené, ale kvůli sporům ve vedení Al-Káidy v Islámském Maghribu není příliš jasné, do jaké míry.

Za útokem stojí jednooký Mochtár Belmochtár, zvaný „Nepolapitelný“, získal také přezdívku „MrMarlboro“, protože ovládá obchod s pašovanými cigaretami.  Belmochtár byl až do října jedním ze dvou vůdců Al-Káidy v islámském Maghribu v Mali, pak byl ale odstaven.

Prapor uvedl, že jde o odvetu za zapojení Francie do vojenské operace proti islámským bojovníkům na severu Mali.[celá zpráva]

Akce v Alžírsku však musela být podle expertů připravována mnohem delší dobu, takže ji nelze označit za přímou reakci na zapojení Francouzů do ofenzivy v Mali.

Al-Káida v islámském Maghribu (bývalá Salafistická skupina pro boj a džihád) až do roku 2011 slábla. Pád libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pomohl skupinám těchto islamistů získat z jeho armádních skladů zbraně a přidala se k nim i část žoldáků, které Kaddáfí platil. Od té doby se jejich moc rozšiřuje. Na centrální úrovni ale podle expertů ke sjednocení nedošlo. Poslední útoky mohou být snahou Belmochtára, který v osmdesátých letech bojoval v Afghánistánu proti Sovětům, získat větší moc v rámci Al-Káidy v severní Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám