Hlavní obsah

Čínu dohání následky ekonomického růstu: jedy odřízly milión lidí od vody

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst čínské ekonomiky má i mnoho odvrácených tváří a jednou z nich je zamoření prostředí odpady z rozvíjejícího se průmyslu. Rozsah znečištění jedovatými těžkými kovy se už začal v některých případech naplno projevovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejnověji hrozí podle listu The Daily Telegraph miliónu obyvatel Cha-tanu v provincii Che-pej na severu země, že zůstanou bez tekoucí vody poté, co ze vzdáleného zpracovatelského podniku uniklo do řeky Čuo-čang devět tun jedovatého anilinu (fenylamin). Tato látka se používá při výrobě barviv a léčiv.

Úřady únik nejprve zatajily

Případ také ukazuje, jak podobné pohromy komplikuje tajnůstkářství komunistických vládců. Ačkoli k úniku v sousední provincii Šan-si došlo už na Silvestra, skutečnost byla zveřejněna až o pět dní později. Místní tajemník se sice omluvil, že situaci špatně vyhodnotil, ale to obyvatelům zamořením postižené oblasti příliš nepomůže.

Úřady rozhodly o snížení stavu vody v řece, aby zabránily rozšíření znečištění. Ovšem vzhledem k stavu vody to mělo okamžitý dopad na zásobování místní vodovodní sítě pro poměrně rozsáhlou oblast. Nikdo si nestačil udělat zásoby.

"Balená voda je všude vyprodaná, lidi propadli panice. Ceny vylétly také nahoru," popsal situaci jeden z místních obyvatel deníku Jen-čao. "Nemůžeme spláchnout záchod, ani doma vařit. Restaurace jsou už také bez vody," potvrdil čínskému rozhlasu dopady opatření po úniku jedovaté látky představitel místního úřadu pro životní prostředí Liou Ta-šan. Zatím jde však jen o viditelný projev mnohem širších potíží.

To nejhorší teprve přijde

"Čínský problém se znečištěním prostředí teprve dosáhne  vrcholu," varoval Wang Ťin-nan, viceprezident Čínské akademie pro environmentální plánování na konferenci v Hongkongu a zdůraznil: "I když se některé tradiční znečišťující látky, jako je například oxid siřičitý, podařilo dostat pod kontrolu, jiné emise představující větší riziko pro zdraví veřejnosti musí teprve získat pozornost politiků."

Zatím to naznačují jednotlivé případy. Například zpráva o stížnostech vesničanů z centrální Číny, která spojuje výstavbu 20 chemických závodů v oblasti s nárůstem nádorových onemocnění. Jen v jediné vesnici v provincii Chu-pej pak místní obviňují chemičky z toho, že znečišťování prostředí zahubilo už na 60 vesničanů, 1677 stromů a 1500 kachen.

Nejvyšší čínské vedení se hlásí k ochraně životního prostředí a odstupující prezident Chu Ťin-tchao sliboval, že zodpovědné orgány budou bojovat, aby zanechaly "budoucím generacím krásnou vlast se zelenými poli, čistou vodou a modrou oblohou". Ovšem kritici tvrdí, že znečišťování prostředí pokračovalo i v desetiletí jeho vlády v nezmenšené míře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám