Hlavní obsah

V Jakutsku řádí smečky vlků, na lovce čeká stotisícová odměna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mimořádný stav vyhlásili v ruském Jakutsku kvůli přemnoženým vlkům. Za kůže zabitých šelem dostanou nejúspěšnější lovci až sto tisíc rublů (64 000 Kč).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vlky lákají stáda sobů.

Článek

V řídce osídleném Jakutsku se vlci začali stahovat z hlubokých lesů do oblastí, kde se pasou sobi a útočí na jejich stáda. Podle ministerstva zemědělství autonomní Republiky Sacha vlci loni roztrhali 16 111 sobů, což představuje nárůst oproti předchozímu roku o 4,3 procenta.

Šelmy tak způsobily škodu přesahující 160 miliónů rublů, protože každý sob je oceněn na 10 000 rublů.

Zadávili také 314 koní. Za vyšší počet útoků může podle expertů to, že výrazně ubylo zajíců. Lidi ale zatím vlci nenapadli.

Místní úřady také uvádějí, že se vlci přemnožili a žije jich v oblasti 3 500, přičemž optimální počet by měl být 500. Loni bylo uloveno 730 vlků. Letos se čeká, že počet zabitých vlků bude mnohem vyšší. Pomůže tomu nejspíš i to, že ten, kdo přinese nejvíc vlčích kůží, dostane odměnu 100 000 rublů. Volný odstřel byl v celé rozlehlé oblasti severovýchodní Sibiře vyhlášen na dobu tří měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám