Hlavní obsah

V Togu zadrželi Čecha podezřelého ze špionáže

Praha/Lomé

V africkém Togu byl v sobotu tajnou policií zadržen doktorand královéhradecké univerzity Radim Tobolka. Je podezřelý ze špionáže. Podle zástupců univerzity Tobolka v Togu zkoumal politické strany pro svou závěrečnou práci v oboru politologie a afrických studií. Informovala o tom v úterý Česká televize (ČT).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případem se už zabývá české ministerstvo zahraničí. "Na místě je velvyslanec, který se pokouší situaci řešit. Zatím máme informace, že pan Tobolka je zadržen pro podezření ze špionáže a nebylo mu sděleno obvinění," řekl ČT mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Tobolka je prý v pořádku. Podle velvyslance se podařilo tamní úřady přesvědčit, že jde o nedorozumění. Tobolka by prý mohl být v příštích dnech propuštěn. Děkanka hradecké univerzity Pavlína Springerová ČT sdělila, že Tobolka již absolvoval několik zahraničních pobytů.

Kvůli obvinění ze špionáže jsou již více než dva měsíce na řeckém ostrově Limnos zadržováni zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Obvinění podle řecké policie natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro nově vznikající bojovou počítačovou hru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám