Hlavní obsah

Dva vojáky NATO zabil Afghánec v policejní uniformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Muž v uniformě afghánské policie zabil v úterý na jihu Afghánistánu dva vojáky z jednotek NATO. Jedná se o další z řady násilností, jichž se na zahraničních vojácích v posledních měsících dopouštějí příslušníci afghánských ozbrojených sil či extremisté za ně převlečení.

Foto: Profimedia.cz

Britský voják na hlídce v Hílmandu

Článek

K útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Tálibán, jehož mluvčí upřesnil, že mrtví pocházejí z Británie.

"Jeden z našich mudžáhidů Atikulla, který pronikl do policejních složek, spáchal dnešní útok v okrese Girišk v provincii Hílmand," řekl agentuře AFP mluvčí Tálibánu Karí Júsuf Ahmadí. "Usmrtil dva Brity," dodal. Hílmand je hlavní oblastí, kde slouží Britové.

Agentura AP uvedla, že letos již při útocích Afghánců ve vojenských či policejních uniformách zahynulo nejméně 53 zahraničních vojáků. Řada dalších podezřelých případů se vyšetřuje.

Obdobné útoky maří partnerství mezinárodních a afghánských sil, které se připravují převzít do konce roku 2014 celkovou odpovědnost za bezpečnost v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Američany zabil agent afghánské tajné služby

Sebevrah s náložemi, který o víkendu v jihoafghánské provincii Kandahár připravil o život amerického vojáka, civilního zaměstnance americké armády a čtyři...

Výběr článků

Načítám