Hlavní obsah

Útoky sekty Boko Haram v Nigérii si vyžádaly nejméně 31 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kano

Série útoků islámské sekty Boko Haram v nigerijských městech Potiskum a Maiduguri si od čtvrtka vyžádala nejméně 31 mrtvých. Fundamentalisté rovněž zapalovali obchody, informovala agentura AFP. Násilnosti v obou městech si vyžádaly 24 obětí ve čtvrtek a v pátek. Dalších sedm osob ozbrojenci z radikální sekty zastřelili ve státě Yobe, kde leží i Potiskum, v sobotu ráno.

Foto: Profimedia.cz

Sekta vraždící v Nigérii se hlásí k islámskému fundamentalistickému hnutí Taliban. Ilustrační foto

Článek

Oběťmi jsou podle tamní policie celník, bývalý policista a pět členů jejich rodin. Zdroj nemocnice ve městě Potiskum dnes potvrdila, že jenom v pátek po řádění sekty přijala 20 těl. Město Maiduguri, asi 200 kilometrů východně od Potiskumu, bylo ve čtvrtek a v pátek svědkem explozí i střelby. Mimo jiné tam shořelo 11 obchodů, informovala AFP.

Nigerijská armáda tento týden v Maiduguri zabila nejméně 24 členů Boko Haram. Město je považováno za baštu této radikální sekty, která se hlásí k islámskému fundamentalistickému hnutí Taliban. Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch odhaduje, že útoky sekty od roku 2010 stály život více než 1400 lidí.

Bezpečnostní složky země však podle stejné organizace reagovaly mnohdy násilným způsobem a mohly se tak dopustit zločinů proti lidskosti. Sekta Boko Haram je známá především svými útoky na křesťanské kostely v nábožensky promíšené Nigérii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám