Hlavní obsah

Ženská anatomie podle Australanů: Plíce v žaludku a místo vaječníků ledviny

Novinky, coe

Australská kampaň „Žijte déle“ určená aboridžincům se moc nepovedla. Ministerstvo zdravotnictví muselo urychleně stáhnout z oběhu zpackané plakáty znázorňující anatomii ženského těla - popisky na nich často vedou ke zcela jiným orgánům. Žena na plakátě má podle nich například dvě slinivky a ledviny místo vaječníků. Ve středu o tom informoval britský Telegraph.

Foto: http://www.telegraph.co.uk/

plakát

Článek

Plakáty byly distribuovány do zdravotnických středisek jako podpora osvěty určené původním obyvatelům Austrálie - Austrálcům neboli aboridžincům. Objevily se na nich však zásadní chyby. Ženské tělo bylo namalováno v podstatě správně, popisky však často vedly ke zcela jiným orgánům.

Popisky k ledvinám například vedly k vaječníkům, plíce byla označena jen jedna, druhou měla žena na obrázku místo žaludku. Slinivky měla nebožačka hned dvě, jednu místo ledviny.

„Jícen vede do plíce,“ poznamenal Andrew Laming, lékař a opoziční poslanec, který si chyb na plakátu všiml. Podle něj je poutač urážkou domorodců, kterým byl určen.

„Vytištěný a rozšířený obrázek obsahoval nějaké chyby, které se vloudily během přípravy konečného tisku a kterých jsme si při kontrole nevšimli,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Distribuce nepodařeného plakátu rozzlobila i poslance Warrena Snowdona, který má zdravotnictví aboridžinců na starosti. „Požádal jsem, aby všechny tyto plakáty byly staženy,“ uvedl a dodal, že jsou „neakceptovatelné a nikdy se neměly dostat ven“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám