Hlavní obsah

Sedmnáct obětí si v Pákistánu vyžádaly další protesty proti filmu Nevinnost muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Protesty proti snímku Nevinnost muslimů a karikaturám Proroka Mohammeda, které byly zveřejněny ve Francii, se v pátek konaly ve většině muslimských zemí. Nejsilnější byly v Pákistánu, kde si vyžádaly patnáct mrtvých. Pět lidí zahynulo v Péšavaru a tucet v Karáčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muslimové podpálili v Péšávaru dvě kinaVideo: Reuters

 
Článek

V Pákistánu byl v pátek vyhlášen „den lásky“ k Prorokovi a vláda žádala, aby masové protesty tisíců lidí proběhly v klidu. Pro jistotu však vypnula v 15 velkých městech včetně Islámábádu a Karáčí mobilní sítě, aby se telefony nedaly použít k odpálení nastražených náloží.

Protesty přesto přerostly v násilí. V Karáčí při nich zahynulo dvanáct osob. V Péšavaru byla zapálena dvě kina a zranění utrpělo 15 lidí včetně tří policistů, kteří museli proti davu zasáhnout. Někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu. Pět lidí zahynulo.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Dav demonstrantů v pákistánském Islámábádu míří k americkému velvyslanectví

Jednou obětí je řidič místní televize Mohammed Ammir, který vezl zpravodajský tým televize ARY k zapálenému kinu. Zasáhla ho kulka vypálená policisty.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v pákistánském Islámábádu u amerického velvyslanectví

V Pákistánu byl už odvysílán televizní šot, ve kterém americký prezident Barack Obama film odsuzuje.

Protesty v dalších zemích

Několik desítek lidí protestovalo před americkými a francouzskými zastupitelskými úřady v indonéské Jakartě a v dalších indonéských městech Medanu a Surabaji. USA pro jistotu uzavřely velvyslanectví i konzuláty v Indonésii, mimořádná bezpečnostní opatření přijala na svých diplomatických misích i Francie. Protesty se mohou týkat i jí, protože krátce po aféře s filmem otiskl časopis Charlie Hebdo karikatury Mohameda.

Foto: Akhtar Soomro , Reuters

Policisté použili v Islámábádu proti demonstrantům slzný plyn,

Francouzská muslimská rada zastupující muslimy ve Francii vyzvala ke klidu. Francouzské ambasády, konzuláty a školy jsou uzavřeny ve dvacítce zemí. V Paříži je policie v pohotovosti, i když vláda protesty zakázala. [celá zpráva]

V Tunisku, které bylo francouzskou kolonií, tamní vláda protesty zakázala. V centru jeho metropole platí přísná bezpečnostní opatření včetně zákazu provozu automobilů. Francouzské velvyslanectví je chráněno ostnatým drátem, střeží ho vojenská auta a připraveno je i vodní dělo.

Foto: ČTK/AP

Hořící pneumatika při protestech v v pákistánském Rávalpindí

Dva tisíce lidí se sešlo u amerického velvyslanectví v malajském Kuala Lumpuru.

K filmu i karikaturám v pátek íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád řekl, že Západ na "nejhorší z urážek božího posla reaguje prohlášeními o svobodě slova".

Reklama

Výběr článků

Načítám