Hlavní obsah

V Číně se upálili dva tibetští mniši

Londýn/Peking

Dva mladí Tibeťané, mnich a bývalý mnich, se v pondělí zapálili před klášterem v jihozápadní Číně na protest proti pekingské nadvládě nad Tibetem. Oba zemřeli po převozu do nemocnice. Nová upálení v úterý potvrdila londýnská skupina Free Tibet.

Článek

Podle  Free Tibet jsou posledními oběťmi osmnáctiletý mnich Lobsang Kalsang  a sedmnáctiletý bývalý mnich Damčök. Zapálili se v pondělí před klášterem Kirti v okrsku Aba provincie S'-čchüan. Zemřeli tentýž den v nemocnici, kam je převezly čínské úřady. Damčök je bratrem jiného mnicha, který se upálil.

Očití svědci uvedli, že mladíci skandovali hesla odsuzující čínskou nadvládu v Tibetu. "Svědci viděli, jak hořící uběhli asi dvacet kroků a pak padli na zem," uvedla RFA.

Podle Free Tibet je od roku 2011 potvrzeno 51 případů sebezapálení na protest proti čínské politice v Tibetu. Skupiny na ochranu lidských práv předpokládají, že nejméně polovina z nich popáleninám podlehla.

Kromě ukončení čínské okupace Tibetu požadují ti, kdo se upalují, návrat dalajlamy do jeho původní vlasti. Tibetský duchovní vůdce, kterého čínské vedení označuje za separatistu, žije již přes půl století v indickém exilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám