Hlavní obsah

Zákaz vycházení turisty v Tunisku neomezuje, tvrdí asociace cestovek

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Tunisku byl kvůli bouřím salafistů vyhlášen v některých oblastech noční zákaz vycházení, který se týká i oblíbených turistických destinací Sús (Soussa) a Munastir (Monastir). Platí od 21:00 do 5:00 a ministerstvo zahraničí vyzvalo české turisty, aby se jím řídili. Turisty však zákaz nijak neomezuje, uvedl to pro Novinky mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež.

Foto: ČTK/AP

Hasiči při úterním zásahu při protestech v Sidžumi u Tunisu, kde likvidují hořící barikády z pneumatik.

Článek

„Ta situace je úplně normální, protože Sús a Munastir jsou taky velká města a zákaz vycházení platí vně hotelových resortů, kam stejně večer nikdo nevycházel," řekl Papež a dodal: "Netýká se areálů rezortů, tedy vnitřního prostoru, zahrad, bazénů a pláží. Turisté nemají vůbec žádné omezení z hlediska užívání si své dovolené. Zákaz se týká více center měst než letovisek, která jsou mimo města."

Podle Papeže je důvodem vyhlášení "snaha vlády uklidnit situaci, kdy se někteří z demonstrantů rozhodli rabovat".

Papež dodal, že se neruší ani výlety: "Výlety do okolních pouští nejsou omezeny, protože se dělají přes den. Pokud se jedná o výlety do pouště delšího charakteru, tak se to i v minulosti řešilo noclehem v některém z pouštních rezortů. Jde o to, aby od devíti večer byli lidi ubytovaní v resortu v poušti a aby nevycházeli před pátou ráno, což se stejně nestávalo.“

Zájem o zájezdy neklesá

Podle místopředsedy ACK zatím zájem o zájezdy neklesá: „Samozřejmě jsme zaznamenali větší množství dotazů, ale prodeje se tím neovlivňují. Pokud by se to samozřejmě zhoršilo, cestovní kanceláře jsou připraveny reagovat.“

Aktuální dění v Tunisku ukazuje, kde propukly protesty podnícené salafisty, že po Arabském jaru, které loni vedlo k pádu prohnilých autokratických režimů v Egyptě a Tunisku, i k násilnému svržení Muammara Kaddáfího, je situace v oblasti stále neklidná. Probíhá tam boj o moc a mnohdy i o charakter společnosti, protože se o slovo hlásí vyznavači ortodoxního islámu, které autokraté ostrakizovali. Někteří by rádi zavedli v zemích islámské právo šaría.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám