Hlavní obsah

Verdikt po 32 letech: australské batole zabil dingo, nikoliv matka

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlo o tragédii, která prošla několika obraty o 180 stupňů a na dlouhá léta rozdělila Australany. „Konečně můžeme udělat tečku za případem a dopřát duši mé dcery klid,“ řekla v úterý v Darwinu Lindy Chamberlainová. „Máme krásnou zemi, ale nebezpečnou,“ shrnula třicet let svého úsilí prokázat, že vražedkyně není ona, ale dingo.

Po 32 letech soud uznal, že batole zabil dingo, nikoliv matkaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Při pikniku v srdci Austrálie zmizela v srpnu 1980 dvouměsíční dcerka ze stanu, zatímco rodiče, Lindy a Michael, grilovali. Jejich tvrzení, že maličkou Azarii odnesl a zabil dingo, první vyšetřování uznalo. Tělíčko oběti se nenašlo, ale ve stanu po ní zůstalo pár kapek krve a v okolí byly stopy dinga. Další vyšetřování ale výpověď matky zpochybnilo a soud ji poté poslal na doživotí za mříže, i když čekala své čtvrté dítě. Její manžel dostal podmínečný trest.

Foto: Profimedia.cz

Lindy Chamberlainová na snímku z roku 1980

Půlka Austrálie měla matku za nevinnou, druhá půlka na ni pohlížela jako na vražedkyni. Rozhořely se spory o povahu dingů, v nichž jedni vidí neškodné „usměvavé“ psy, druzí krvelačné šelmy. Ani vědci nemají jasno, zda jde o poddruh vlka, nebo o plemeno, vzniklé před tisíciletími ze zdivočelých psů.

O tragédii u posvátné rudé Ayersovy skály, domorodci nazývané Uluru, natočil režisér Fred Schepisi film Výkřik ve tmě, který představitelce Lindy Meryl Streepové vynesl nominaci na Oscara.

Svědectví o útocích

Po třech letech od rozsudku se u místa tragédie v doupěti dingů našlo něco, co mohlo být zbytkem kabátku zmizelé holčičky. Teprve dva roky na to byly Královskou komisí rozsudky nad Chamberlainovými zrušeny a začalo další soudní vyšetřování. Nedospělo však k žádnému závěru.

Obnoveno bylo až letos v únoru poté, co Chamberlainová předložila množství svědectví o útocích dinga na lidi. A nyní koronerka rozhodla s definitivní platností, že rodiče jsou bez viny a děvčátku zabil skutečně dingo.

Lindy Chamberlainá dnes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám