Hlavní obsah

Přestaňte informovat o smogu v Pekingu, vyzvala čínská vláda ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská vláda v úterý vyzvala velvyslanectví jiných zemí, aby přestala zveřejňovat vlastní zprávy o smogové situaci v hlavním městě Pekingu. Podle agentury AP mají čínské úřady zejména problém s oblíbenou službou americké ambasády na síti Twitter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peking ponořený ve smoguVideo: Reuters

 
Článek

Čínská vláda si vyhrazuje právo zveřejňovat údaje o kvalitě ovzduší výhradně pro sebe, protože „jiné zdroje nemusí provádět měření důsledně a přesně“. Navíc jsou podle ní měření ambasádami v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.

AP upozornila, že Peking opakovaně protestovalo proti službě americké ambasády na Twitteru. Velvyslanectví informuje každou hodinu o smogové situaci v jednotlivých částech metropole od roku 2008. Služba od té doby měla více než 19 000 příjemců.

Americká strana výzvu čínské vlády nekomentovala a službu provozovala dál, uvedla AP.

Čína kvůli kritice začala o kvalitě ovzduší v Pekingu informovat teprve letos. Trnem v oku jí je rozdílnost hodnocení stavu ze strany Američanů. Ti například v úterý hodnotili stav ovzduší jako zdraví ohrožující pro citlivější osoby. Čínské úřady oproti tomu uvedly, že stav ovzduší je dobrý.

Reklama

Výběr článků

Načítám