Hlavní obsah

Lékař, který pomohl vypátrat bin Ládina, stráví v pákistánském vězení 33 let

Islámábád

Soud v Pákistánu uložil trest 33 let vězení lékaři, který pomohl americké zpravodajské službě CIA vystopovat islámského teroristu Usámu bin Ládina. Uvedla to stanice BBC s tím, že navíc dostal pokutu 3500 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Pákistánské úřady ve středu potvrdily, že lékař Šakíl Afrídí byl odsouzen za velezradu podle práva chajbarské kmenové oblasti. Je držen ve věznici v Péšaváru. Už před dvěma měsíci byl zproštěn titulu lékaře.

Afrídího odsoudil nejvyšší představitel okresu Chajbar, který v rámci kmenového justičního systému vykonává funkci soudce. Obvykle to znamená, že soud jedná poměrně rychle. Afrídí, který je nyní držen ve vězení v Péšávaru, nebyl u soudu přítomen, a nemohl se tak hájit.

Afrídí pomohl Američanům získat adresu organizátora teroristických útoků na USA z 11. září 2001 prostřednictvím smyšleného očkovacího programu, na němž se podílelo celkem 17 informátorů CIA. Americká služba díky programu získala DNA z bin Ládinova domu. [celá zpráva]

Lékař také před úderem amerického komanda z počátku května loňského roku pomohl definitivně potvrdit, že v domě v pákistánském Abbottábádu se skutečně skrývá bin Ládin. Získal totiž telefonní číslo do domu. Telefon zvedl Ahmed Kuvajtí, Usámův pobočník. Telefonát byl nahráván a rozbor hlasu potvrdil, že se jedná o bin Ládinova spolupracovníka.

Lékař Afrídí bezprostředně po loňském zásahu Američanů v domě a zabití bin Ládina zmizel a až dosud ho ve vazbě zadržovala pákistánská tajná služba ISI.

Reklama

Výběr článků

Načítám