Hlavní obsah

USA a Jižní Korea i přes smutek v KLDR spustily společné manévry

Právo, Pavel Urban (Soul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za účasti posílených kontingentů spustily v pondělí Spojené státy a Jižní Korea pod kódovým označením Key Resolve (Klíčové odhodlání) každoroční společné manévry. Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un předtím vyzval svou armádu k „rázné odvetě“, pokud by válečné hry narušily území KLDR.

Foto: Reuters

KLDR označila USA a Jižní Koreu za válečné štváče. Ilustrační foto

Článek

Jihokorejští vojenští činitelé zdůrazňují, že převážně počítačové velitelské cvičení nijak nesouvisí s nynějším děním na Korejském poloostrově. Mluvčí ministerstva obrany je označil za „rutinní“.

Pchjongjang ale manévry považuje za nácvik invaze „válečných štváčů“, dokonce prý s použitím jaderného zařízení. Je pobouřen i jejich načasováním v době, kdy KLDR prý ještě truchlí za zesnulého Kim Čong-ila. Jeho nejmladší syn jej vystřídal na přelomu roku.

Podle státních médií KLDR Kim Čong-un osobně nařídil frontovým vojákům, aby se připravili na bitvu. O nějakých náznacích jejich neobvyklého pohybu se však v pondělí na jih od demarkační čáry, která od války v letech 1950–53 dělí poloostrov, nehovořilo.

Jak upozorňují znalci, Pchjongjang vyhrožuje pravidelně, ale zřídka hrozby naplní.

V listopadu 2010 nicméně ostřeloval jeden jihokorejský ostrov a byli zabiti čtyři lidé, předtím podle mezinárodních vyšetřovatelů potopil torpédem jihokorejskou fregatu.

Druhé cvičení Spojených států a Jižní Koreje s jedenácti tisíci vojáků obou stran potrvá do konce dubna.

Znamená to, že pohotovost potrvá i kolem druhého summitu o jaderné bezpečnosti, který se bude konat v Soulu 27.–28. března.

Navazuje na projev amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze v dubnu 2009, v němž vyzval k pevnějšímu mezinárodnímu jadernému režimu, a na první summit uspořádaný o rok později ve Washingtonu.

A-summit v Soulu očekává Obamu

Téměř 60 hlav států a čtyři zástupci mezinárodních organizací mají v Soulu hledat způsoby, jak zabezpečovat jaderný materiál a předcházet jadernému terorismu. Hlavními principy zůstávají jaderné odzbrojení, nešíření těchto zbraní a mírové využívání jádra. Považuje se za samozřejmé, že na summit přiletí i Obama.

Vysoké zdroje z okolí vrcholné schůzky podotýkají, že KLDR by na schůzku teoreticky mohla být pozvána, nicméně s podmínkou, že se zřekne svého jaderného vojenského programu.

O tom Pchjongjang, který od roku 2006 provedl už dva A-testy, zatím evidentně neuvažuje a dál manévruje. Třetí zkouška by ovšem vyhrotila situaci na poloostrově.

Ve čtvrtek má do Soulu přiletět čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch’. Peking je spolu se Soulem jedním z účastníků šestistranných mezinárodních rozhovorů o ukončení jaderných ambicí Pchjongjangu. Ten je ale od roku 2009 bojkotuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám