Hlavní obsah

Atentát na afghánské letiště byl odvetou za spálení koránů, Tálibán otrávil jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Letiště v afghánském Džalalabádu se v pondělí stalo terčem sebevražedného atentátu, který si vyžádal devět obětí a tucet zraněných. Tálibán ho ve svém prohlášení označil za odvetu za spálení výtisků koránu Američany, uvedly ČTK a BBC. Počet obětí protestů proti spálení koránů tak dosáhl čtyř desítek.

Foto: Reuters

Auto zničené při výbuchu u brány letiště v afghánském Džalalabádu

Článek

Sebevražedný atentátník narazil autem plným výbušniny do brány letiště hned po úsvitu a výbuch byl "velmi silný", řekl mluvčí policejních sil provincie Nangarhár Hazrad Mohammad. Upřesnil, že zemřelo šest civilistů, dva strážní a jeden voják. Dalších deset lidí bylo zraněno.

Fotograf AP řekl, že u brány letiště viděl nejméně čtyři zničená auta. Vojáci NATO po incidentu oblast uzavřeli.

Foto: Reuters

Afghánský voják před policejním autem na místě atentátu v afghánském Džalalabádu.

Mluvčí NATO kapitán Justin Brockhoff řekl, že z příslušníků zahraničních sil nikdo zabit nebyl a ani letiště nijak významněji poškozeno nebylo. Letiště v Džalálábádu slouží jak civilní přepravě, tak zahraničním vojenským letadlům.

"Tento útok je odvetou proti vojákům, kteří pálili naše korány," vzkázal elektronickou poštou podle AP mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid a dodal, že hnutí doufám, že "tyto útoky budou pokračovat provázeny hněvem veřejnosti".

Otrávené jídlo na základně

Tálibán se současně přihlásil k tomu, že otrávil jídlo na předsunuté základně Torkham u afghánsko-pákistánských hranic.

O otráveném jídle informovali Američany afghánští spolupracovníci. "Afghánský zaměstnanec jídelny přišel za svými veliteli a řekl, že něco je otrávené. Jídelna byla uzavřena a přivedli jsme tam zdravotnický tým, který našel v ovoci a kávě chlorové bělidlo. Nikomu se neudělalo špatně. Vojáci nyní jedí předem připravené dávky jídla" uvedl major David Eastburn podle CNN. Ta doplňuje, že Tálibán se často hlásí i k akcím, které nepodnikl.

Víkendové protesty

V neděli byla napadena čtyřtisícovým davem americká základna a policejní stanice v Ajbalu v provincii Samangam na severu země.

V sobotu bylo také několik vojáků NATO zraněno, když byl na základnu v provincii Kundúz vhozen granát.Terčem útoku byl i areál OSN. "Lékaři bez hranic mají ve městě specializovanou chirurgickou nemocnici, kam bylo převezeno 50 zraněných (většinou s těžkými střelnými zraněními), z nichž 3 svých zraněním podlehli," uvedla organizace ve svém prohlášení s tím, že ošetřila 39 pacientů a provedla 14 operací.

Do pondělí si protesty proti spálení koránů vyžádaly přes třicet obětí a stovky zraněných.

Foto: Reuters

Vrtulník nad základnou v afghánském Džalalabádu,která se stala terčem atentátu.

Afghánské úřady stále pátrají po 25letém afghánském policistovi Abdalu Sabúrovi, který zabil dva americké vojáky NATO v provincii Parván. Kvůli neutuchajícím protestům byli z Afghánistánu staženi civilní zaměstnanci z USA, Velké Británie, Německa a Francie.

V neděli afghánský prezident Hámid Karzáí nejtvrdšími slovy odsoudil spálení koránů, ale současně vyzval ke klidu: „Vyjádřili jsme své pocity, takže je čas se uklidnit a jednat v míru.“

Spálení koránu je další ranou vztahům mezi afghánskou vládou a mezinárodními silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám