Hlavní obsah

Indonéská policie zatkla českého turistu, fotil demonstraci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Indonéská policie zadržela ve středu 35letého českého turistu, který si v provincii Západní Papua fotil demonstraci za nezávislost. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na místní policejní okrsek. Zadržen byl ve městě Manokwari asi 400 kilometrů východně od oblíbeného letoviska Raja Ampat.

Foto: Profimedia.cz

Pětatřicetiletý Čech byl zadržen v indonéské provnicii Západní Papua, na snímku zátoka metropole Jayapura

Článek

"Vyslechli jsme ho, protože měl povolení navštívit zemi jako turista," uvedl policejní šéf města Manokwari Agustinus Supriyanto. "U zadrženého se předpokládalo, že pojede na dovolenou do Raja Ampat, ale byl přistižen, jak fotografuje protest. Nyní byl předán do rukou imigračního úřadu," dodal k jeho osudu.

Asi sto etnických melanéských Papuánců pochodovalo ve středu odpoledne k budově guvernéra. Protestující skandovali: "Svobodnou Papuu, nejsme Indonésané." Nesli i transparent se zakázaným symbolem separatistů, tzv. Papuánskou ranní hvězdu.

Ministerstvo žádá vysvětlení

"Víme o tom," řekl Novinkám Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva zahraničí. "Ministerstvo to řeší prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Jakartě. V tuto chvíli diplomaté kontaktovali indonéské ministerstvo zahraničních věcí a zároveň i policejní složky a snaží se získat detailní vyjádření k celému incidentu."

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Indonésie zavedla tvrdá vízová opatření pro zahraniční návštěvníky Papuy a omezuje i novináře, kteří odtamtud chtějí podat zprávy. V roce 2010 byli odtamtud deportováni dva francouzští novináři, protože natáčeli mírumilovnou demonstraci mimo oblasti, kam směli podle vládního povolení vstoupit.

Jakarta anektovala Papuu po sporném a zřejmě zmanipulovaném referendu v roce 1969. Od té doby tam udržuje silné vojenské a policejní síly, které snadno potlačují slabě vyzbrojené separatisty. Situace tam připomíná Východní Timor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám