Hlavní obsah

Britští vojáci jsou podezřelí ze zneužívání afghánských dětí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vojenská policie zatkla dvojici vojáků sloužící v Afghánistánu. Podezřívá je ze zneužívání dětí. Muži v uniformě vyzývali děti, aby se dotýkaly jejich intimních partií, a scénu filmovali. O zatčení informoval ve středu deník The Sun.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britští vojáci na patrole. Ilustrační foto.

Článek

„Nic není prokázáno. Musíme zjistit, zda se jednalo o útočné jednání se sexuálním podtextem, anebo o zcela nesoudné blbnutí. Ať už je to ale jakkoliv, je to zcela nepřijatelné a poškozuje to pověst britské armády v Afghánistánu,“ řekl listu zdroj z okolí vyšetřovatelů.

Vojín a seržant z bojové skupiny Mercian záběry pořízené při dvou příležitostech následně ukazovali kolegům na počítači. Chlapec a dívka na snímcích byli ve věku asi deseti let. Vojenskou policii na dvojici upozornili další vojáci. Vyšetřovatelé nyní zkoumají několik zabavených počítačů.

O události byl prostřednictvím ministra obrany v úterý informován předseda vlády David Cameron. Podle The Sun je „šokován“.

Zpráva o chování britských vojáků se objevila jen pár dní poté, co se na internetu objevilo video s americkými příslušníky, kteří v Afghánistánu močí na těla zabitých povstalců. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američtí vojáci močí na mrtvé TálibanceVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám