Hlavní obsah

Hvězda world music Youssou N'Dour chce být prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dakar

Hvězda world music Youssou N'Dour se chce stát prezidentem Senegalu. Svoji kandidaturu pro únorové volby oznámil v pondělí ve vlastní televizi, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Youssou N'Dour

Článek

„Je to vlastenecká povinnost. Vyslyšel jsem výzvy,“ prohlásil zpěvák na adresu těch, kdo po něm chtěli, aby se do boje o prezidentské křeslo zapojil.

„Je pravda, že nemám vyšší vzdělání, ale prezidentství je funkce a ne zaměstnání. Svoji povolanost, oddanost, odhodlání a schopnosti jsem znovu a znovu prokázal. Studoval jsem ve škole světa. Cestování toho učí stejně jako knihy,“ dodal  N'Dour.

O prezidentský úřad bude zápolit se současnou hlavou státu Abdoulayem Wadem, jenž usiluje o kontroverzní třetí mandát. Jeho návrh na změnu ústavy vyvolal loni nejnásilnější protesty za 11 let jeho vládnutí. Wade chce změnit volební systém a navrhuje vytvořit post viceprezidenta. Kritici se domnívají, že funkce má být přidělena jeho synovi Karimovi.

Zpěvák a bývalý ambasador dobré vůle Dětského fondu OSN Unicef Youssou N´Dour měl koncertovat loni v létě v Ostravě na festivalu Colours of Ostrava. Svoji účast v rámci evropského turné ale zrušil ze zdravotních důvodů. Za něj v Ostravě zpíval Salif Keita.

Ačkoliv je N´Dour oslavován pro své tvůrčí spojení tradiční senegalské hudby se salsou, jazzem i hip hopem, nejznámější je jeho duet se zpěvačkou Neneh Cherry z roku 1994 nazvaný Seven Seconds.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám