Hlavní obsah

Indonésii vyděsila nová erupce sopky Lokon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Jedna z nejaktivnějších indonéských sopek v úterý opět vybuchla. Nad horou Lokon se objevil sloupec kouře a popela, což vyvolalo paniku u lidí žijících v okolních vesnicích, napsala agentura AFP. Zatím ale nebyl vydán oficiální příkaz k evakuaci.

Foto: Profimedia.cz

Indonéská sopka Lokon

Článek

Vládní vulkanolog Farid Bina zaznamenal nejméně tři erupce následující několik minut po sobě. Sopka Lokon leží na ostrově Sulawesi.

"Erupce byly slyšet až do vzdálenosti pěti kilometrů a vyvolaly paniku u lidí žijících blízko sopky," řekl Bina. Sopečný popel podle něj napadal na vesnice do vzdálenosti pěti kilometrů na východě a severovýchodě od sopky.

"Zasaženy byly dvě vesnice; v každé žije asi 10 000 lidí," dodal.

Více než 5200 osob bylo evakuováno do provizorních útulků letos v červenci, kdy sopka Lokon vychrlila sopečný popel až do výšky tří a půl kilometru.

Indonésie má 129 aktivních sopek, nejvíce na světě. V současnosti je nejaktivnější Merapi v centrální části ostrova Jáva. Od loňského října, kdy znovu ožila, si její aktivita vyžádala už přes 350 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám