Hlavní obsah

Su Ťij varovala Clintonovou, že Barma zatím není na cestě k demokracii

ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se v pátek v Rangúnu sešla s barmskou opoziční političkou a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. I toto setkání mělo ukázat, že se současná barmská vláda se snaží změnit obraz po desetiletí uzavřené země. Su Ťij ale varovala, že země ještě není na cestě k demokracii.

Článek

Obě političky se sešly v bývalé barmské metropoli Rangúnu v domě, kde Su Ťij strávila většinu z posledních dvaceti let v domácím vězení. Ve čtvrtek spolu povečeřely a Clintonová barmské disidentce předala dopis od prezidenta Baracka Obamy, ve kterém ji ujišťuje podporou.

Názor disidentky, která před více než dvaceti lety vyhrála volby, ale vojenská junta jí odmítla předat moc, hraje podle AFP nemalou roli v rozhodování Washingtonu o postupu ve vztazích k Barmě.

Su Ťij je pro zachování sankcí

Su Ťij věří, že se situace zlepší právě za pomoci USA a přátel v celém světě. „Jsem hluboce přesvědčena, že když budeme pracovat společně, nesejdeme z cesty k demokracii,“ řekla podle BBC Su Ťij, ale hned dodala, že země na této cestě ještě není. Proto je proti zrušení sankcí vůči barmskému vedení.

Návštěvu Clintonové označila za historický moment pro obě země. "Doufáme, že díky tomuto setkání budeme schopni pokročit a obnovit vztahy přátelství a porozumění, které navázaly naše země po získání nezávislosti Barmy v roce 1948." Návštěva Clintové je přelomová, naposled byl v Barmě americký ministr zahraničí v roce 1955. O sedm let později se moci chopila junta. [celá zpráva]

Clintonová v hlavním městě Neipyijto jednala mimo jiné s prezidentem Thein Seinem. Ministryně vybídla barmskou vládu k propuštění všech politických vězňů, jejichž počet je odhadován na 500 až 1600, k dodržování lidských práv a politických svobod.

Uvedla, že USA zváží obnovení postu velvyslance v Barmě a zmírnění ekonomických sankcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám