Hlavní obsah

Prezident Klaus s podnikateli na návštěvě Senegalu

Novinky, Miroslav Benč (Dakar)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dakar

Prezident Václav Klaus je na státní návštěvě Senegalu. V úterý se v metropoli tohoto západoafrického státu Dakaru setkal se svým senegalským protějškem Abdoulayem Wadem. Ještě před tím Klaus navštívil předsedy obou komor senegalského parlamentu.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Václav Klaus odchází z podnikatelského semináře v Dakaru.

Článek

Prezidenta v Africe doprovází na dvě desítky českých podnikatelů. A většina jednání se tak točila kolem energetiky a dopravní infrastruktury. Klaus odpoledne zahájil v Dakaru podnikatelský seminář.

„Česká republika měla za dob Československa i v době kolonialismu s naší zemí velmi dobré vztahy. A čeští občané, jako třeba Baťa, tady měli významné závody a podniky. Mnoho zboží, které nám prodávali Francouzi, bylo vyrobeno v Československu,“ řekl po jednání senegalský prezident Wade s tím, že v hospodářské oblasti je určitě na co navazovat.

I Česká republika chce mít podle slov prezidenta Klause se Senegalem velmi intenzivní vztahy. „Přijeli jsme dát jasný signál, že bychom chtěli býti dobrými přáteli vaší země,“ řekl Wademu Klaus.

Česká republika tady má dobrý zvuk, vnímají nás také jako zemi jejich velikosti a v tomto smyslu cítící podobné problémy.
Václav Klaus

Evropští výrobci a investoři to však v Senegalu, potažmo v celé Africe, ale vůbec nemají lehké. Tento trh totiž v poslední době masivně obsazuje Čína. Na rozdíl od Evropy jí nechybí peníze.

„Čína tady je velmi silně, velmi viditelně. Ona nepotřebuje žádné úvěry, nepotřebuje České exportní banky. Prostě ona na to má a je schopna dát něco dopředu. Totéž se týká Indie. My sem chceme dodat tramvaje a trolejbusy a Indie sem už dávno dodala 350 autobusů. Čili v tomto smyslu jsme určitě pomalejší, ale taky nemáme ten výchozí kapitál,“ řekl novinářům Klaus.

„Česká republika tady ale má dobrý zvuk, vnímají nás také jako zemi jejich velikosti a v tomto smyslu cítící podobné problémy. Senegal je evidentně zemí vyšší úrovně, než si my většinou myslíme. Země se opravdu dostala ze skupiny těch nejchudších zemí a myslím, že se to projevuje na každém kroku,“ uzavřel optimisticky Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám