Hlavní obsah

Syřané opět vyšli do ulic, armáda 11 lidí zabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští vojáci v pátek zabili nejméně jedenáct účastníků demonstrací. Syřané vyšli do ulic v Dará, Damašku a také v Homsu. Sýrie, která čelí stále většímu mezinárodnímu tlaku, souhlasila s pozorovatelskou misí Ligy arabských států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Sýrii pokračují, Rusko přirovnává situaci k občanské válceVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters vojáci protestující rozháněli ostrou palbou. Podle zdrojů agentury AFP bylo také 20 lidí zraněno. V Dará zemřela čtrnáctiletá osoba, podrobnosti agentury neuvedly. Syrská státní televize hlásila, že při pumovém útoku v Hamá byli zabiti tři vojáci.

Syřané protestovali jako každý pátek, který je v muslimském světě svátkem, po poledních modlitbách. Ve velkých městech zůstávají vojáci, i když Liga arabských států Damašku pohrozila sankcemi, jestliže prolévání krve neskončí.

Sýrie vpustí pozorovatele

Země údajně přistoupila na požadavek Ligy arabských států (LAS) a vpustí do země zahraniční pozorovatele tohoto orgánu. Ti by měli pomoci zastavit v zemi osm měsíců trvající krveprolití. Informaci potvrdil BBC syrský diplomat, který si nepřál být jmenován. Podle něj již Damašek své rozhodnutí ve čtvrtek oznámil představitelům 22členné Ligy arabských států.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Syřanky žijící v Turecku protestují proti syrké vládě.

Ta dala ve středu Sýrii třídenní ultimátum na přijetí či odmítnutí sankcí. Od začátku listopadu po Sýrii LAS požaduje stažení tanků ze vzbouřených měst, ukončení útoků na demonstranty a zahájení dialogu s opozicí.

Syrský prezident Bašár Asad sice jejich požadavky přijal, ale nesplnil je. Od té doby v zemi údajně zahynulo dalších 370 lidí, což činí z listopadu vůbec nejkrvavější měsíc od vypuknutí povstání letos v březnu. Podle údajů OSN během osmi měsíců přišlo v občanské válce o život zhruba tři a půl tisíce lidí.

Tlak proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v posledních dnech narůstá, a to jak ze Sýrie, tak ze zahraničí. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppe v pátek vyzval Bezpečnostní radu OSN, aby zasáhla proti tamnímu režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám