Hlavní obsah

V čínské porodnici se omylem zbavili živého dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice v jižní Číně propustila čtyři zaměstnance poté, co omylem diagnostikovali úmrtí při porodu a zbavili se živého dítěte. Píší o tom čínská média, podle nichž se nakonec novorozence díky starostlivosti příbuzných podařilo zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal 26. října v nemocnici ve městě Fuo-šan. Matka dítěte Liou Tung-mej byla v osmém měsíci těhotenství převezena do porodnice s vnitřním krvácením a křečemi. Dítě, které vzápětí přišlo na svět, podle lékařů nedýchalo, nekřičelo a mělo fialovou barvu. Tým zdravotníků ho prohlásil za mrtvé a nechal ho odnést, aniž se řídil řádným lékařským postupem.

Když o půl hodiny později švagrová rodičky požádala, zda by mohla tělíčko údajně zesnulého novorozence vidět, dostala do ruky žlutý plastový pytel s předpokládanou mrtvolkou. Dítě v něm ale našla živé.

"Otevřela jsem pytel a viděla jsem, jak dítě hýbe rukama a nohama a jak se mu zvedá břicho," citoval ženu místní tisk. Ke svému překvapení také zjistila, že dítě není dívka, jak bylo rodině oznámeno, ale chlapec.

Dítě bylo poté urychleně předáno na jednotku intenzivní péče, kde setrvává ve stabilizovaném stavu. Zdravotnické úřady provincie Kuang-tung zahájily vyšetřování případu. Propuštěn byl již šéf porodnice, jeden lékař a dvě zdravotní sestry. Liou a její manžel žádají po nemocnici odškodné ve výši 300 000 jüanů (855 000 korun).

Podle místního tisku zdravotní sestra rodině úmyslně řekla, že matka porodila dceru, aby bolest nad úmrtím novorozeněte nebyla tak velká. V Číně jsou totiž chlapci často ceněni víc než dívky, protože rodiny podléhající přísné politice jednoho dítěte si přejí spíš mužského dědice, který dokáže své příbuzné později snáz zabezpečit.

Čínský zdravotnický systém, který byl dříve oceňován za to, že se mu podařilo zlepšit zdravotní stav milionů Číňanů, čelí nyní kritice, že především v chudých regionech poskytuje nekvalitní péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám