Hlavní obsah

Tokio vyplašily nádoby s radioaktivním radiem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Úřady v Tokiu zjistily zdroj desetinásobně zvýšené radiace, která se týkala zejména městské čtvrti Setagaja. Vysoká radioaktivita způsobila v japonském hlavním městě několikadenní rozruch. Jejím zdrojem se ukázaly být nádoby s vysoce radioaktivním radiem. Našly se ve sklepě jednoho domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tokio vyplašily nádoby s radioaktivním radiemVideo: Reuters

 
Článek

V jedné z ulice čtvrti Setagaja dokonce ukazovala měření vyšší radioaktivitu než na některých místech v okolí poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 na severovýchodě země.

Nádoby s radiem objevili pracovníci japonského úřadu pro jadernou bezpečnost ve sklepě jednoho z domů. V kartonové krabici tam bylo uloženo několik sklenic s neznámou látkou, jejíž analýza ukázala přítomnost nebezpečného radia.

Podle prvních expertíz radioaktivní nález nijak nesouvisí s březnovou katastrofou ve 200 kilometrů vzdálené fukušimské jaderné elektrárně. Původ záhadných nádob ale zatím zůstává bez vysvětlení.

Incident v Japonsku vyvolal značnou nervozitu. Podle místních médií se v násobcích zvýšily žádosti o radiační měření rezidenčních čtvrtí i menších obcí na venkově. Dvě taková měření už potvrdila známky vyšší radiace - prvním v činžovním domě v Jokohamě a druhé v jednom z tokijských parků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám