Hlavní obsah

Záchranáři se už třetí den pokoušejí dostat k obětem zemětřesení

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí nedělního zemětřesení na indicko-nepálské hranici dosáhl 83, napsala agentura AFP. Konvoje s pomocí se stále nemohou na některá postižená místa ve vysokých horách dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indičtí záchranáři vyprošťují oběti pomocí těžké technikyVideo: Reuters

 
Článek

Půda se otřásla ve východní části Himaláje v indickém státě Sikkim. Indie nasadila na obnovení silnic v tomto státě 6000 vojáků. Ti se snaží do odlehlých postižených oblastí dostat s pomocí, používají dokonce i výbušniny, aby konvoje mohly projet.

Armáda předpokládá, že vyčištění silnic bude trvat ještě několik dní. Snaží se zprůjezdnit především hlavní silnici, která odlehlé části státu Sikkim spojuje se zbytkem Indie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Země se otřásala až v TibetuVideo: Reuters

Armáda opustila hlavní město Gantók v úterý ráno a vydala se směrem na sever. Daleko ale zatím nepostoupila. "Stále jsou tam ještě vesnice a místa, kam nejsme schopni se dostat," řekl jeden s úředníků. Dodal, že počet obětí ještě poroste.

"Čekám tady už šest hodin, až armáda přijede a vyčistí silnici," řekla Pema Domová. Nemá žádné informace o rodičích ani synovi, kteří byli v okolí městečka Mangan.

Doplnila, že za nimi půjde klidně pěšky, když to bude možné. "Co když mě můj syn volá a já ho neslyším," citovala ženu BBC.

Foto: ČTK

Silnice jsou poškozené a zanesené bahnem, protože po zemětřesení navíc přišly silné deště a na několika místech se sesunula půda. V oblasti tak zatím působí především vrtulníky. Ty mohly vzlétnout až v úterý, protože přestalo pršet.

Záchranáři v místech, kam se zatím dostali, vytáhli z trosek desítky těl, další lokalizovali, vytáhnout se je ale zatím nepodařilo. Navíc předpokládají, že v odlehlých vesnicích, kam se pomoc zatím nedostala, budou další oběti.

Zemětřesení postihlo odlehlou oblast v neděli večer místního času. Mělo sílu 6,9 stupně Richterovy škály. [celá zpráva]

Kromě Indie jej zaznamenali i v Nepálu a Číně, odkud shodně hlásí po sedmi obětech. V nepálském hlavním městě Kathmándú zabila tři lidi, dva muže a jedno dítě, zřícená zeď britské ambasády.

Půda se otřásla i v Bhútánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám