Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci nezákonně zabíjeli a mučili, tvrdí Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjští vzbouřenci bojující za svržení režimu Muammara Kaddáfího se dopouštěli nezákonného zabíjení a mučení. Uvádí to zpráva, kterou podle agentury AP v úterý vydává nevládní organizace na podporu lidských práv Amnesty International (AI).

Článek

Stostránková zpráva vychází z tříměsíčního vyšetřování v Libyi. Autoři zdůrazňují, že zločiny Kaddáfího lidí byly závažnější a početnější než zločiny rebelů a jejich sympatizantů. I tyto zločiny ale podle zprávy byly podstatné.

Mezi dubnem a červencem přívrženci opozice "nezákonně zabili" více než desítku Kaddáfího příznivců a představitelů bezpečnosti. A krátce poté, co rebelové získali pod kontrolu východní Libyi, skupiny jejich přívrženců podle AI zastřelily, pověsily a lynčovaly desítky zajatých vojáků a údajných žoldáků.

Dokument podle AP obsahuje dlouhý seznam zločinů, který spáchal Kaddáfího režim. Jeho přívrženci zabili a zranili mnoho neozbrojených demonstrantů, popravovali zajatce a nechávali zmizet kritiky režimu. Také používali zakázanou munici, děla, minomety a rakety k útokům na obydlené oblasti, uvedla AI se sídlem v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám