Hlavní obsah

Nový japonský premiér Jošihiko Noda chce hlavně zvýšit daně

Právo, Novinky, BBC, aš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Novým japonským premiérem byl zvolen 54letý Jošihiko Noda, uvedla agentura DPA. Jeho zvolení bylo formalitou, Demokratická strana (DP) má v parlamentu většinu. Noda vyhrál v pondělí stranické klání. Dosavadní premiér Naoto Kan podal demisi kvůli havárii ve fukušimské jaderné elektrárně po zemětřesení z 11. března.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Jošihiko Noda přestupuje před poslance japonského parlamentu

Článek

Jošihika Noda byl dosud ministrem financí. Má odstranit přetrvávající následky březnového zemětřesení, tsunami a úniku radioaktivity v jaderné elektrárně Fukušima, rozhýbat ekonomiku a zvládnout bobtnající státní dluh. Je považován za fiskálně konzervativního.

Zvýšení daní

V úterý po svém zvolení uvedl, že mezi hlavními problémy je nadhodnocená domácí měna a deflace. Už dříve sdělil, že chce zvýšit daně, tedy především zdvojnásobit daň z obratu, která nyní činí pět procent.

Průzkumy naznačují, že Japonci nejsou proti. „Žádná vláda si nemůže dovolit odsouvat rozhodnutí o zvýšení daní. Jedině tak se podaří zachránit penzijní a sociální systém naší země. Rád bych také zvýšil rozpočtovou disciplínu,“ podotkl nový premiér.

Na rozdíl od Kana je ale pro spuštění odstavených jaderných reaktorů.

Má také sjednotit rozštěpenou vládní stranu.

„Pojďme se společně zapotit ve prospěch lidu,“ řekl Noda poté, co jej na post premiéra vybrala Demokratická strana, a dodal: „To je mé upřímné přání. Nechte nás uskutečňovat politiku, která o naší práci Japonce přesvědčí.“

Překvapivá volba 

Noda v souboji o post šéfa DP ve druhém kole překvapivě porazil ministra hospodářství, obchodu a průmyslu Banriho Kajedu (62), který triumfoval v kole prvním, ale nedosáhl absolutní většiny.

Někdejší ministr zahraničí Sejdži Maehara (49), považovaný za favorita médií i sázkařů, nečekaně zaškobrtl už v 1. kole.

Jošihiko Noda

  • Narodil se v rodině vojáka v roce 1961
  • Vystudoval prestižní Macušita seikei džuku považovanou za líheň budoucích kádrů *
  • V roce 1993 se stal poprvé poslancem za provincii Čiba
  • V roce 2000 usedl v parlamentu poprvé za Demokratickou stranu
  • V roce 2010 se stal ministrem financí
  • Je ženatý a má dva syny Zdroj. The Japan Times

Noda patří ke stejnému křídlu jako Maehara. Na rozdíl od exšéfa diplomacie, který slíbil další podpůrné finanční injekce pro ekonomiku, veřejně hovořil o zvýšení daní. Příští premiér nepředstírá, že z něho vyzařuje charisma. „Jsem obyčejný muž z ulice. Na rozdíl od jiných politiků nemám moc peněz. Nejsem příliš elegantní a můj vzhled není mou nejsilnější stránkou,“ přiznal se.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonsko si vybralo nového premiéra

Předsedou vládní Demokratické strany Japonska (DPJ) a zároveň kandidátem na premiéra byl v pondělí zvolen Jošihiko Noda. Předchůdcem dosavadního ministra...

Výběr článků

Načítám