Hlavní obsah

Severokorejští papaláši aktivně organizují obchod s drogami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská televizní stanice SkyNews ve čtvrtek zveřejnila nové skutečnosti prokazující podíl severokorejského režimu na obchodu s drogami. Pchjongjang byl z nelegálních praktik nařčen už dříve. Britští reportéři v Číně získali heroin od severokorejského překupníka, který prohlásil, že drogu získal od vládního činitele v Pchjongjangu.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Dealer řekl, že severokorejští pohraničníci vědí, že veze přes hranici drogy.

Článek

„Vojákům dám okolo 400, 500 wonů (mezi 50 a 70 korunami) a oni mě vždycky pustí,“ vysvětlil dealer reportérům, kteří se vydávali za nakupující, jak se dostane přes jinak přísně střeženou hranici. Doplnil také, že pohraničníkům svůj kontraband bez problémů ukazuje.

Muž měl u sebe tři balíčky, které podle jeho slov obsahovaly čistý heroin. Poznamenal, že během dvou týdnů může sehnat víc, dokonce až kilogram drogy. Nakonec reportéry překvapil, když přiznal, že jeho zdrojem je představitel severokorejské vlády, jehož vylíčil jako „blízkého soudruha“.

Podíl severokorejské vlády na obchodu s drogami je široce zdokumentován. Od konce 70. let bylo přistiženo několik diplomatů KLDR, jak pašují marihuanu, kokain, heroin či rohypnol. V roce 2003 byla odhalena severokorejská loď, která do Austrálie vezla 50 kilo heroinu. Přes severokorejsko-čínskou hranici proudí také množství metamfetaminu a extáze.

Reklama

Výběr článků

Načítám