Hlavní obsah

Policie v Sýrii opět střílela do demonstrantů a zabila 14 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Nejméně 14 lidí v pátek přišlo o život v Sýrii při střelbě policistů na demonstranty v hlavním městě Damašku a na dalších místech. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na obhájce lidských práv, podle nichž byl také vyhlášen výjimečný stav.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci na turecké straně hranice

Článek

Pět demonstrantů bylo zabito a šest zraněno v Kasúe na předměstí Damašku. Protestující vyšli z mešity po tradiční páteční modlitbě a bezpečnostní síly na ně zaútočily s cílem rozehnat je už po několika minutách pochodu.

V metropoli pořádkové jednotky použily pro rozehnání davu demonstrantů nejprve slzný plyn. Pak ale ze střech spustili odstřelovači palbu, kterou pět lidí nepřežilo a 25 dalších bylo zraněno. Demonstranti požadovali odchod režimu prezidenta Bašára Asada.

Dalšími mrtvými jsou tři účastníci manifestace ve městě Homs, kde bylo rovněž dvacet lidí zraněno. A zatím poslední obětí se stal demonstrant v lokalitě nedaleko Homsu.

Tisíce lidí demonstrovaly tradičně po celé Sýrii jako každý pátek po odpolední modlitbě.

Bezpečnostní síly také prohledávaly domy a zatkly několik desítek osob, uvedli obhájci lidských práv.

Ozbrojené střety a násilí pokračují v Sýrii už od poloviny března. Účastníci protestů požadují Asadův odchod z čela země, prezident ale proti nim nasazuje i těžkou vojenskou techniku. Násilí si vyžádalo životy už nejméně 1400 Syřanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám