Hlavní obsah

Rwandskou exministryni odsoudili za genocidu na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá rwandská ministryně pro rodinu a rozvoj žen Pauline Nyiramasuhuková byla v pátek odsouzena na doživotí za genocidu a znásilňování tutsijských žen a dívek. Je první ženou, kterou za genocidu odsoudil OSN podporovaný Mezinárodní tribunál pro zločiny v Rwandě ICTR, uvedla BBC. Pomohla ustavit milice, jejichž cílem bylo vyhladit co nejrychleji Tutsie. Odsouzen byl i její syn.

Foto: Profimedia.cz

Při rwandské genocidě přišlo o život 800 000 lidí.

Článek

Nyní 65letá Nyiramasuhuková byla obviněna, že nařídila a přihlížela masakrům v její rodné oblasti Butare na jihu Rwandy. Spolu se svým synem Arsenem Shalome Ntahobalim, kterému bylo tehdy přes dvacet, byla též obviněna, že organizovala únosy a znásilňování tutsijských žen a dívek.

Exministryně vše popírala, ale marně.

V Butare vedle sebe žili Hutuové a Tutsiové a objevil se tam odpor proti masakrování Tutsiů.

Vysoký místní úředník, který byl proti masakrům, po jejich nařízení zmizel. Když byl nahrazen ochotnějším nástupcem, začaly masakry a z Kigali přiletěly milice, které se na nich spolupodílely. Ty ustavila vláda, exministryně jejich vznik podpořila. Nyiramasuhuková podle žaloby o vyslání milic do Butare žádala.

Spolu se svým synem také nutila lidi, aby se zcela svlékli, než nastoupí na nákladní auta, která je odvezou na místo likvidace.

Ministryně je první ženou, kterou za genocidu odsoudil ICTR. Už dříve ale za podíl na ní byly odsouzeny jinými soudy ženy v Rwandě a dvě jeptišky v Belgii. Další jeptišku odsoudili přímo ve Rwandě.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rwanda obvinila Francii z podílu na genocidě

Rwanda v úterý obvinila Francii z aktivní role při genocidě z roku 1994. Vládní zpráva uvádí, že Francie věděla o přípravách čistek a pomáhala vycvičit milice...

Výběr článků

Načítám