Hlavní obsah

Plánovač rwandské genocidy odsouzen na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tribunál pro válečné zločiny ve Rwandě (ICTR) ve čtvrtek v Tanzánii odsoudil na doživotí Theonesta Bagosoru, který vedl hutské extremisty vyvražďující Tutsie i umírněné Huty. Uznal ho vinným z naplánování a organizování genocidy a válečných zločinů.

Foto: Reuters

Odsouzený Theoneste Bagosora před mezinárodní tribunálem pro válečné zločiny v Rwandě

Článek

Bagosora je prvním odsouzeným člověkem, který zločiny ve Rwandě osnoval. Byl odsouzen za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. V době konfliktu působil na ministerstvu obrany a ve skutečnosti zemi vládnul. Soud Bagosoru označil za militantního extremistu. 

K doživotí byli odsouzeni další dva obžalovaní. Jedním je Protais Zigiranyirazo, který nařídil gangu Hutů, aby zabil 48 lidí. I on vinu popíral. Dalším je Gratie Kabilingy.

Podle žalobců Mezinárodního tribunálu pro zločiny ve Rwandě ICTR právě Bagosora a ještě další tři vysocí důstojníci se spikli a „vypracovali plán, který měl vést k vyvraždění tutsijské populace a k eliminování členů opozice.“ Bagarosa taky dal dohromady paramilitaristické skupiny Interawhamwe, gangy hutských extremistů, kteří prováděly většinu vražd. Ty Tutsie a umírněné Huty nejen stříleli z kulometů a samopalů, ale také stínali, upalovali v budovách, kde hledali úkryty, a popřípadě je vraždili holýma rukama.

Podle žalobců Bagosora v zemi převzal vojenskou a politickou moc poté, co bylo v roce 1994 sestřeleno letadlo s prezidentem Juvenalem Hayarimanou. Tento čin se stal spouštěcím mechanismem krvavé řeže. V následujícím roce Bagarosa pomohl sestavit text, který definoval Tutsie jako principiálního nepřítele.

Bagasora byl zadržen v roce 1996 v Kamerunu. Od té doby je ve vazbě. Soud s ním začal v roce 2002. Původně se čekalo, že potrvá dva roky. Bagosora vinu popíral. Jeho obhájci tvrdili, že žaloba nepředložila dostatečné důkazy, že právě on organizoval vraždy a že by šlo skutečně o genocidu.  

Při genocidě ve Rwandě bylo vyvražděno 800 000 lidí. Konflikt mezi oběma etniky ale neskončil, nyní se přenesl na území Konga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám