Hlavní obsah

Doživotí pro rwandského kněze za masakr 1500 lidí v kostele

Novinky, aš, Wall Street Journal

Mezinárodní tribunál OSN pro válečné zločiny ve Rwandě odsoudil ve středu na doživotí rwandského římskokatolického kněze Athanase Serombu za to, že nechal v roce 1994 buldozery srovnat se zemí kostel, kde se ukrývali Tutsiové před Huty. Asi patnáct set jich zahynulo.

Článek

Kněz byl obviněn, že vedl milice, které útočily na lidi ukrývající se v kostele v Nyange na západě Rwandy. Lily střechou do kostela benzín, zatímco policisté do budovy házeli granáty. Protože se jim ani takto nepodařilo všechny zabít, Seromba nařídil, aby kostel srovnali se zemí buldozery, přestože byl plný lidí..

Během sto dní bylo v roce 1994 vyvražděno přes půl miliónů menšinových Tutsiů. Mnozí hledali spásu v kostelech, ale jeptišky, kněží a další představitelé kléru stáli na straně Hutů a na genocidě se podíleli. Kvůli tomu se řada Rwanďanů odklonila od katolické víry.

Soud pro válečné zločiny ve Rwandě vynesl už 32 rozsudků, včetně pěti omilostňujících. Dalších 27 procesů ještě probíhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Za genocidu ve Rwandě odsoudili jeptišku

Na třicet let odsoudili v Rwandě jeptišku Theophister Mukakibibiovou za její roli při genocidě Tutsiů v roce 1994. Hutuským milicím vydala stovky Tutsiů ,...

Rwandský kněz byl odsouzen za genocidu

Na patnáct let byl odsouzen rwandský katolický kněz Athannase Seromba za genocidu. Rozsudek vynesl ve středu mezinárodní tribunál v tanzanské Arushi....

Výběr článků

Načítám