Hlavní obsah

Rozkol v britské armádě kvůli Libyi se prohlubuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Náčelník štábu britských ozbrojených sil generál David Richard v úterý setřel velitele námořnictva admirála Marka Stanhopa kvůli jeho sdělení, že Británie nemůže dlouhodobě vést kampaň proti Libyi. Podle něj bylo jeho slovům špatně rozuměno, sdělil BBC.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britský letoun Tornado

Článek

„On odpovídal na jinou otázku a špatně si to vyložili. Můžeme vést tuto operaci, jak dlouho budeme chtít. Tím jsem si jist,“ řekl generál Richards.

Stanhope uvedl, že lze v kampani pokračovat dalších devadesát dní, ale pak by podle něj bylo nutné učinit škrty v jiných oblastech, jinak by nebyly na kampaň peníze.

Stanhope uvedl, že kdyby se nevyřadila letadlová loď Ark Royal a kolmostartující Harriery GR7, které používá i americká námořní pěchota, byla by mise mnohem efektivnější, rychlejší a levnější. [celá zpráva]

Spory lorda admirality s obranou

První lord admirality varoval, že „komické“ škrty nechaly námořnictvo bez lodí, které by mu umožnily efektivně zasáhnout. Ministerstvo obrany opakovaně tvrdí, že Ark Royal a Harriery nejsou potřeba, protože stroje Tornado a Typhoon startují z Itálie ze základny Gioia del Colle, napsal Daily Telegraph.

Na to admirál namítl, že nasazení kolmostartujících letadel Harrier u libyjských břehů by umožnilo Britům rychleji reagovat. Navíc jsou stroje určené k útokům na pozemní síly a přímou podporu. Právě kvůli přímé podpoře Francie a Británie nasadily u libyjských břehů bitevní vrtulníky startující z výsadkových lodí.

Admirál zmínil, že Harrier by se do oblasti nasazení dostal za dvacet minut, zatímco z Itálie loď tam pluje devadesát minut, což je také nákladnější. Hodina letu Tornada stojí 35 000 liber, hodina letu jeho nástupce Typhoonu stojí 70 000 liber. Jedna střela s plochou dráhou Tomahawk přijde na milión liber.

Spory ukazují, jak obtížná je mise pro Británii.

Kaddáfího vojska opustila další město

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se podle tvrzení fotografa Reuters stáhly z města Kikla ležícího asi 150 kilometrů jihozápadně od Tripolisu. Město nyní ovládají povstalci, kteří zaujali obranné postavení kvůli možnému protiútoku. Oddíly věrné Kaddáfímu jsou asi devět kilometrů za městem, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám