Hlavní obsah

NATO nevyloučilo bombardování římských památek v Libyi

Neapol

Severoatlantická aliance nevyloučila bombardování římských památek v Libyi, pokud by je libyjský vůdce Muammar Kaddáfí využíval jako úkryt pro své zbraně, které při útocích ostřelují civilisty. Rebelové tvrdí, že plukovník má odpalovací zařízení na rakety v pozůstatcích římského města Leptis Magna mezi Tripolisem a Misurátou.

Foto: Profimedia.cz

Amfiteár v římském městě Leptis magna v Libyi

Článek

„Pokud to bude nutné, budeme útočit na vojenská vozidla, ozbrojené síly, vojenské vybavení a vojenské infrastruktury, které ohrožují libyjské civilisty,“ řekl představitel NATO, když měl odpovědět CNN na otázku, zda jsou ohrožené římské památky. Bombardování památek tedy nevyloučil.

Jednu dobrou zprávu ale měl. NATO ale podle něj nemůže potvrdit informace rebelů, že v památce na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO Leptis Magna Kaddáfí ukrývá odpalovací zařízení pro rakety.

 Na Tunisko opět dopadly libyjské rakety

Libyjské síly vystřelily přes hranici na území Tuniska nejméně pět raket typu Grad, které nikoho nezranily ani nezpůsobily žádné škody, uvedla agentura Reuters. Na tuniské území dopadly libyjské rakety již 17. května. Tunis pak pohrozil, že Libyi nahlásí Radě bezpečnosti OSN.

Libyjští vzbouřenci už před časem ovládli jeden z hraničních přechodů mezi Libyí a Tuniskem. Zřejmě tudy putují zbraně pro vzbouřence v Misurátě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Libyjští povstalci pašují zbraně z Tuniska

Libyjští povstalci pašují zbraně pro svůj boj proti vládci Muammarovi Kaddáfímu na západě země přes Tunisko. S odkazem na jednoho z pašeráků to v pondělí...

Výběr článků

Načítám