Hlavní obsah

Írán a KLDR si tajně vyměňují vojenské technologie, dokazují experti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea a Írán si zřejmě pravidelně tajně vyměňují technologii nutnou pro výrobu balistických raket. Uvádí to důvěrná zpráva OSN, kterou získala agentura Reuters. Podle zprávy se ilegální transfer technologií realizuje prostřednictvím "třetí sousední země", kterou je podle informací Reuters Čína.

Článek

Zprávu Radě bezpečnosti OSN předala zvláštní komise expertů, která sleduje dodržování sankcí světové organizace proti KLDR. Sankce, vyhlášené po severokorejských jaderných zkouškách v letech 2006 a 2009, zahrnují kromě zbrojního embarga i zákaz dodávek jaderných a raketových technologií.

"Existuje podezření, že zakázané předměty, které mají vazbu na výrobu balistických raket, jsou přepravovány mezi Severní Koreou a Íránem na palubách letounů společností Air Koryo a Iran Air," stojí ve zprávě. Letouny přitom využívají letišť, která nejsou vybavena náležitým monitorovacím systémem.

Podle diplomatů působících v OSN se zpráva expertů Číně nelíbí. Peking už v minulosti zablokoval zveřejnění několika podobných zpráv o Severní Koreji a Súdánu. Stejný krok podniklo i Rusko v případě zprávy o Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám