Hlavní obsah

Tropická bouře Aere na Filipínách zabila 22 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická bouře Aere, která v neděli zasáhla Filipíny, si vyžádala 22 lidských životů. Způsobila výpadky energie, sesuvy půdy a záplavy, ale ušetřila zemědělské oblasti na severu souostroví, kde farmáři naopak přivítali déšť.

Foto: Reuters

Letecký snímek oblasti v centrální části Filipín, kterou zasáhla bouře Aere.

Článek

Úřady se podle agentury AP obávaly, že bouře vyvolá sesuvy půdy a záplavy v tomto období výsadby. Živel však udeřil na provincii Catanduanes, pak bouře zeslábla a pouze se otřela o severovýchodní pobřeží. Přinesla tak jen potřebnou vláhu vyprahlým polím v provincii Cagayan, kde rolníci začali sázet rýži, obilí a burské oříšky.

Úřady ale i v úterý varovaly obyvatele, aby se drželi dál od horských oblastí, kde stále hrozí sesuvy. Nížiny jsou zase ohroženy bleskovými povodněmi, hlavně v nejsevernější provincii Batanes.

Kromě 22 potvrzených obětí bouře je také jedna osoba pohřešována na východě země. Bouře postihla téměř 210 000 lidí, z nichž se 6400 muselo uchýlit do evakuačních center.

Aere se v úterý pohybovala už stovky kilometrů severovýchodně od Batanes a směřuje k jižnímu Japonsku. Její větry mají rychlost 65 kilometrů v hodině.

Před záplavovými lijáky byli už varováni obyvatelé východních a jižních oblastí Tchaj-wanu.

Aere je druhá tropická bouře, která letos zasáhla Filipíny. Každý rok souostroví zažívá dvě desítky bouří a tajfunů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám