Hlavní obsah

Pákistánci tvrdí, že na bin Ládinův úkryt upozornili USA už dávno

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na jaře 2009 upozornila pákistánská tajná služba ISI Američany na podezřelý dům v Abbottábádu. Do Spojených států dokonce předala odposlechnuté arabské rozhovory, z nichž jeden bylo možné lokalizovat přímo z lokality Usámovy opevněné rezidence, kde byl nyní bin Ládin komandem zabit.

Článek

Podle deníku Die Welt to uvedla německá televize ZDF s odvoláním na pákistánské armádní zdroje. ISI prý v roce 2009 zachytila telefonát z jedné podezřelé SIM-karty a odposlechla jej. V telefonátu do Saúdské Arábie se hovořilo o přesunu peněz, což tajnou službu zarazilo.

Během roku 2009 byly zachyceny ještě dva podobné telefonáty z téže karty. Přinejmenším jeden z nich bylo možné přesně lokalizovat – právě do míst, kde stojí Usámova vila.

Protože hovory byly v arabštině, ISI ihned předala jejich záznam Američanům. Nikdo sice netušil, kdo za nimi stojí, bylo však jasné, že jsou spjaty s teroristickými aktivitami.

Pákistánci tak reagovali na americké tvrzení, že první zprávy o podezřelém domě se objevily až v srpnu 2010. Nyní se podle ZDF ptají, proč tedy Američané, kteří nyní Islámábád ostře kritizují, nevěnovali předaným informacím tak dlouho žádnou pozornost. Do USA nyní vyrazil také šéf ISI, aby tam probral roli Pákistánu ve věci bin Ládina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám