Hlavní obsah

V Austrálii poslali ke dnu vyřazenou válečnou loď

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australské úřady ve středu u pobřeží Nového Jižního Walesu poslaly pod hladinu Tasmánského moře vyřazenou válečnou loď HMAS Adelaide. Kolem plavidla má na mořském dně vzniknout umělý korálový útes.

Článek

Lodi dali vale tisíce lidí, kteří její potopení sledovali z pláže Avcoa nebo z lodí v okolí. Akce ale musela být na poslední chvíli asi o hodinu odložena, protože se v místě objevilo hejno delfínů. Spatřeni byli až po vystřelení výstražných světlic předznamenávajících odpálení lodi. Úřady musely do vytyčeného bezpečnostního pásma vyslat loď, aby delfíny odehnala.

Následoval ohňostroj a výbuchy, které HMAS Adelaide poslaly ke dnu.

Plavidlo v minulosti operovalo především u pobřeží Fidži a Východního Timoru, účastnilo se ale i války v Perském zálivu. Vyřazeno bylo před třemi lety. Od nynějška si od něj úřady slibují, že do regionu přiláká turisty a příznivce potápění. Kolem 138 metrů dlouhé lodi o výtlaku 4100 tun se má vytvořit korálový útes.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Potopení lodi předznamenal ohňostroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám