Hlavní obsah

Radioaktivita v moři u Fukušimy je extrémně vysoká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Únik vysoce radioaktivní vody z budovy generátoru druhého reaktoru japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 se sice podařilo zastavit, úroveň radioaktivity v moři je však stále vysoká. Ukázala to podle televize NHK středeční měření, která normu překračovala 140 000 krát.

Článek

Ve středu bylo naměřeno ve vodě okolo poškozeného reaktoru 5600 becquerelů vyzařovaného radioaktivním jódem 131. Je to 140 000krát více, než povoluje norma, ale jen polovina úterních hodnot, kdy se naměřilo 11 000 becquerelů.

Po zastavení úniku se ale situace zlepšuje, protože 2. dubna byla norma překročena 7,5 miliónkrát.

Měření prováděla společnost Tepco, která elektrárnu provozuje.

V Japonsku pomáhá při odstraňování následků katastrofálního zemětřesení a tsunami 19 lodí amerického námořnictva a 18 000 vojáků.

Technici japonské elektrárny ve Fukušimě chtějí k měření radioaktivity nad poškozenými reaktorovými bloky používat americké a francouzské bezpilotní letouny, uvedla ČTK. Američané Japonsku nabídli vojenský bezpilotní letoun RQ-16 T-Hawk, který Pentagon využívá při výzvědných misích v Iráku a v dalších zemích.

Francie chce Japonsku poskytnout tři bezpilotní vrtulníky vybavené na přání japonských techniků zařízením pro měření radiace, infračervenými měřiči a kamerami. Vrtulníky jsou schopné pohybovat se ve vzduchu až hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám