Hlavní obsah

Kimovi se v noci zdá, že ho Severokorejci kamenují

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejského vůdce Kim Čong-ila čas od času trápí noční můry, při nichž se mu zdá, že ho vlastní lid kamenuje. Napsal to jihokorejský server Korea Herald s odkazem na Chunga Mong-joona, zástupce vládní Velké národní strany a syna zakladatele automobilky Hyundai, jenž s Kimem několikrát v soukromí hovořil.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

„Předseda Kim Čong-il jednou řekl, že si je dobře vědom toho, že ho lidé ve skutečnosti nemají rádi, i když ho vítají, když se před nimi ukáže. Pověděl mému otci, že má sny, v nichž ho kamenují nejdříve Američané, potom Jihokorejci a pak Severokorejci,“ uvedl Chung, jenž je pokládán za možného prezidentského kandidáta pro volby v příštím roce.

Jeho otec a zakladatel firmy Hyundai Chung Ju-yung se s Kimem setkal třikrát mezi lety 1998 a 2000.

Kim Čong-il, narozený oficiálně v roce 1942,  stanul v čele Severní Koreje po smrti svého otce Kim Ir-sena v roce 1994. Ve vládních úřadech ale působil už od konce svým studií v polovině 60. let.

Izolovaný režim v KLDR přivedl zemi na pokraj hladomoru. Světový program pro výživu sdělil, že loni získal jen pětinu zdrojů, které potřebuje na pomoc pro Severní Koreu. Nedávno se proto severokorejští velvyslanci osobně obrátili na vlády jednotlivých zemí včetně České republiky s žádostí o potravinovou pomoc. Praha pomoc po konzultacích s ostatními zeměmi EU zamítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám