Hlavní obsah

Shazují bomby na rybáře, obvinil spojence Kaddáfího mluvčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Mluvčí libyjského vůdce Muammara Kaddáfího obvinil spojence, že se snaží zničit Libyi a připravit ji o její bohatství. Músá Ibrahim v rozhovoru pro britskou stanici SkyNews řekl, že režim nezabíjí civilisty, nýbrž že tak činí rebelové. Británie a její spojenci by podle něj měli do Libye poslat pozorovatele, a ne bomby.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Výbuch po jednom z koaličních náletů na Kaddáfího pozice

Článek

Koaliční síly podle mluvčího „zabíjejí další civilisty, aby ochránily civilisty“. Ibrahim řekl, že oběťmi se na západ i východ od Tripolisu stali obyčejní rybáři. Upřesnil, že první noc útoků zemřelo v Tripolisu 48 lidí. Přesné počty z dalších dvou nocí ještě nejsou k dispozici. „Můžeme vám předložit seznamy s kontakty na rodiny, máme je z velké části kompletní,“ uvedl mluvčí.

Ibrahim uvedl, že vládní jednotky žádné civilisty nezabíjejí. „Kde je důkaz?“ otázal se a dodal, že tak činí opozice.

K tomu ti, kdo vládu obviňují ze zločinů proti lidskosti, bombardují zemi. „Přijeďte sem, abyste zjistili, jak se věci mají. Nemůžete něco dělat, aniž byste to prověřili,“ doplnil a spojence obvinil ze snahy zničit Libyi. „Chtějí Libyi připravit o její bohatství, o její ropu,“ poznamenal.

Na poznámku britské reportérky, že u Benghází a v dalších místech viděla mrtvé obyvatele včetně dětí a že viděla civilisty na úprku před vládními jednotkami, Ibrahim nereagoval. Mluvčí také odmítl interpretaci Kaddáfího výroku, že bude postupovat od domu k domu, dokud všechno nevyčistí. Vůdce prý hovořil jen o milicích, které spojuje s terorismem.

Americké  velení popřelo, že by při záchraně pilotů z havarovaného letounu F-15, zahynul byť jediný civilista. Řekl to velitel mezinárodních sil admirál Locklear.

Zdůraznil také, že útoky jsou vedeny na systémy protivzdušné obrany a síly věrné plukovníkovi, které pokračují v boji.

Reklama

Výběr článků

Načítám